Doa Penerang Hati dan Memulakan Bacaan







Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu
dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu,
wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku.
Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku


Sunday, January 23, 2011

Post-mortem result posting

bismillah...

Perlis  (0)
Kedah (1-SBP)
Pulau Pinang (1)
Perak (4, 2 - SBP)
Selangor (0)
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (6)
Putrajaya (0)
Negeri Sembilan (2)
Melaka (0)
Johor (8)
Pahang (1 - SBP)
Terengganu (0)
Kelantan (0)
Sabah (0)
Sarawak (23)

Ini adalah rekod terkini keputusan penempatan mengajar lepasan Ijazah Sarjana Muda Sains dengan Pendidikan UM Batch 2009/2010.

Masih ramai yang belum memberitahu result posting mereka. Tetapi, sedikit sebanyak ada beberapa perkara yang jelas kelihatan berdasarkan analisis di atas.

1. Ramai ditempatkan di Johor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
2. Langsung tiada ditempatkan di Kelantan dan Terengganu terutamanya.
3. Kebanyakan (hampir 100%) yang berasal daripada Kelantan ditempatkan di Sarawak. 
4. Mereka yang sudah berkahwin sebelum mengisi borang posting memang ditempatkan di negeri yang diminta.
5. Mereka yang ditempatkan di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) diberitahu ditempatkan di SBP manakala mereka yang ditempatkan di sekolah ahrian biasa hanya diberitahu negeri tempat berkhidmat masing-masing sahaja.

Maka, kepada adik-adik SEP yang masih menuntut di UM dapat mengambil pengajaran dan iktibar berdasarkan apa yang telah berlaku kepada kami. Ingat, jangan lupa pastikan tarikh senat yang dikeluarkan oleh UM adalah awal supaya anda boleh berkhidmat dengan lebih awal. Serta, kalau sudah ada calon dan mampu, kahwinlah dulu sebelum mengisi borang posting supaya mudah untuk anda tinggal bersama suami dan keluarga yang terbina...('',)

Wallahua'lam~

4 comments:

hidayahassan said...

part kawin dulu tu best hehe thanx kak bella.doakan kami next batch pule ni ye.

Noor Nabila Jasni Teoh said...

ske hang ye~..hehee...btul ckp akak, kalau diot dah ade n dapat izin sume kawen je trus~ hehee...tapi kan, akak pk gak,isi borang tu kalau nak menipu pon bleh, tulis je dah kawin and isi nama 'suami' and alamat rumah tu, bukan kene ade bukti sijil nikah ke pe, hehee..tapi xbaik la kan..hehee...tidak jujur namanya~ huhu..

i'allah! smoga sume success!

Mohd Iftar said...

saya nak tanya, sarjana muda sains dengan pendidikan um bleh dapat posting x oleh kpm stelah graduate, sebab saya tgok kat upu, die kata program ini adalah open market, saya keliru, cam ne bentuk program ini sebenarnya?

Noor Nabila Jasni Teoh said...

mmg posting under KPM mohd iftar :) sama je mcm upsi semua tu :)