Doa Penerang Hati dan Memulakan Bacaan







Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu
dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu,
wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku.
Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku


Tuesday, January 24, 2012

Keperluan rumah-to-be


Tersedar
saya hanya mempunyai sebuah majalah pengantin
namun
saya mempunyai hampir 10 buah buku panduan/motivasi alam rumahtangga dan panduan menjadi suami isteri
syukur Alhamdulillah ya Allah! 
jadikan segala ilmu tersebut bermanfaat bagi kami
untuk menjadi suami isteri yang soleh dah solehah
amin

akhir-akhir ini asyik memikirkan barang-barang keperluan selepas bernikah
tanpa memikirkan barang keperluan majlis perkahwinan :)
majlis sehari sahaja
tapi bernikah selama-lamanya insyaAllah
maka saya hanya mahu tumpukan lebih perhatian terhadap hari-hari selepas ITU

antara barang keperluan mengikut priority:

peti ais
mesin basuh
pinggan mangkuk
katil dan tilam
almari baju
periuk dan kuali
rice cooker
dapur gas
keperluan memasak seperti senduk dan sebagainya
water heater (untuk mandi air panas)
langsir 3 panel, 2 panel
...
...
...
rasa macam banyak lagi, tp no idea skrg
saya berdoa supaya ada yang sudi untuk memberikan hadiah kahwin semua yang diatas 
"menadah tangan*
kalau sorang sumbang RM10 share ramai-ramai boleh beli mende mahal trus
*menadah tangan muka berharap lagi*


alhamdulillah setakat ini telah memiliki
-kipas kaki (saiz pendek shj)
- Tupperware (bekas kecik-kecik untuk isi mknn kunyah2)
-Tefal pan
-water heater
-karpet saiz sederhana untuk bilik
-2 pasu bunga
- Set cadar 
-2 bantal sihat
-2 bantal extra
-set pinggan mangkuk 

Alhamdulillah
permudahkanlah urusan kami yaAllah :)



[kelmarin dgr di radio, 'hadiah paling hot untuk pengantin', macam-macam ada, lesung ada, jam loceng ada, voucher RM1500 ada, set baju tidur ada, hoho...]



3 comments:

ciksusu said...

chayok2..aku pon dh stat kumpul ni..2 brg besar tv n mesin basuh dh ade..tngl nk peti sejuk je ni..tilam bantal pakai je zmn bujang dulu sementara..azam ckp xde tilam pon xpe..buat bdn dier jadi tilam..haha;D

Noor Nabila Jasni Teoh said...

haippp!!! sendoreddd!!! tetttt~ hahaa..hehee...katil xde tp tilam kene ade kot :) kang sakit bdn tdo atas toto je.. :) hhuu...fhmi ade la tilan single die..aq non-ado..maklumlah duk kolej kan, huhu..duk umah sewa aritu kat ttdi pun gne tilam fhmi..haha..hehee...smoga urusan kita dipermudahkan dunia akhirat :)

Ms and Mr Red Ribbon said...

alhamdulillah... memang rezeki xkan kemana kan... kumpul la sikit2...

btw kalau nak dapatkan baju kebaya kahwin free bole join contest kat blog saya yer... ada beberapa hari lagi nak close :)