Doa Penerang Hati dan Memulakan Bacaan







Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu
dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu,
wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku.
Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku


Saturday, March 26, 2011

All in one, sorry! nak cepat~

huhu...maaf ye..entri kali ni banyak perkara dibincangkan terus dlm 1 post..hehee..nak ready bahan mengajar untuk esok and next week after this.. :)

Time cuti sekolah baru-baru ni ade Audrey Sales at SACC Mall, Shah Alam.
So these were what I and my siblings (4 beautiful ladieeesss) bought! 
Our promise in the car was:  "Everybody must grab at least 2 bras!"


Even habis about RM100, but for sure sgt berbaloi bila dapat audrey bras at the price of RM10, RM 15 each. Normal price was about RM30, 40 and above~

This one belong to the youngest one, Izzati. hahaa...Form 5, cute huh? kakak2nya yang excited pilih2 bra tuk dia, dia tiada perasaan. tapi bila jumpa bra ni she was excited!


Result SPM 2010, keadaan pihak pentadbir, guru penyelaras tingkatan 5 2010, ketua-ketua bidang di pejabat sekolah. Dapat reslut terus check brapa orang straight As, gred purata sekolah, percentage (%) lulus setiap subjek, macam2 lagi!


I am a driver now. hikhik. Alhamdulillah dah seminggu selamat pergi dan balik sekolah. 
Hari pertama balik daripada sekolah, sampai2 bilik je nak tukar baju, terdetik dalam hati, 'kenapa hari ni tak panas badan ek, biasa mesti panas and peluh2 bila sampai rumah'

[ terlupa balik naik kete tadi =) ]


Makan malam jumaat lepas. Alhamdulillah! 

spiral kot nama bende ni, bukan kuey teow tau ni~ tapi lebih kurang je bahan untuk memasaknya~ =)

Ceramah "Kenali Anak Anda" sebelum mesyuarat PIBG 2011



hmmm...sesi ceramah saya rasa 'kureng' sikit coz penceramah terkejar-kejar memberikan ceramah...hanya sejam setengah diberikan kepada beliau untuk berkongsi ilmu...
Ilmu paling penting yang perlu diketahui oleh setiap ibubapa adalah setiap anak anda itu berbeza, maka anda perlu menggunakan kaedah yang pelbagai untuk mendidik mereka...jika semua anak boleh dibentuk dengan menggunakan peraturan-peraturan keluarga yang telah dipersetujui bersama, tidak mustahil ada salah seorang daripada mereka yang sebenarnya memberontak dan tidak boleh terima cara 'peraturan-peraturan' tersebut. Maka anak yang sedikit lain ini perlu dididik dengan kaedah yang lebih 'permissive' atau lebih lembut.

Disini saya akan berkongsi satu tip menarik, untuk mengetahui sama ada seseorang anak, pasangan anda atau rakan anda berkata benar atau sedang menyusun ayat untuk memanipulasikan sesuatu keadaan (menipu).

Otak manusia dibahagikan kepada dua, kiri dan kanan bukan?

 Otak kanan untuk sesuatu yang kreatif, manakala kita menggunakan otak kiri untuk sesuatu fakta.
*Sila bayangkan dari sudut individu tersebut, kanan beliau, bukan kanan kita.*

Contoh situasi: Apabila kita bertanya kepada anak/ pasangan mengapa mereka pulang lambat ke rumah...

Si ibu/ Si Isteri: "Ahmad, kenapa balik lambat ni? Dah pukul berapa ni...buat apa tadi?"

Kes 1: Apabila anak/pasangan anda menjawab soalan anda diatas, sambil anak matanya memandang ke kanan, maka sebenarnya mereka sedang menyusun ayat untuk memanipulasikan anda/ menipu anda. Mereka sedang menggunakan otak kanan mereka untuk menjadi lebih kreatif untuk mencipta alasan untuk anda!  


Kes 2:  Apabila anak/pasangan anda menjawab soalan anda diatas, sambil anak matanya memandang ke kiri, maka sebenarnya mereka benar-benar sedang menggukana otak kiri mereka untuk mengingat semula apa yang berlaku dan memberikan alasan sebenar mengapa mereka pulang lambat ke rumah. 

kalau anak mata pandang straight ke mata kita lagi jujur kot! haha

wallahua'lam~ hehee..saya hanya berkongsil ilmu daripada pakar psikologi, mungkin ini kurang tepat untuk mengetahui samada seseorang itu berkata benar atau tidak, Allah juga Yang Maha Mengetahui... =)

Mr. One cakap kalau pandang ke bawah/atas pula bagaimana? 
hmmmm...nanti saya cari reasonnya ya! [kalau teringat]

Then yang ini saya pernah terbaca di mana ntah, lupa, tapi contoh yang sama digunakan oleh penceramah.

Soalan: Dalam satu masa, yang mana satu anda akan lakukan dahulu?

1) Cerek air berbunyi!
2) Loceng rumah berbunyi, ada tetamu datang!
3) Sakit perut!
4) Air paip melimpah!
5) Telefon berbunyi!
6) Anak menangis!!!

hehee..kalau saya, saya akan tutup paip air dahulu kot! then baru tutup api cerek air yang berbunyi tu! Bahaya  kan kedua-dua mende tu~ hehee..tapi bile penceramah tannya beberapa orang guru dan ibubapa yang ada, ada yang jawab sakit perut dulu, utamakan tetamu yang datang, anak yang sedang menangis, haha..macam-macam pilihan jawapan!

memang setiap orang mempunyai personaliti yang berbeza, dan personaliti tersebut menentukan jawapan anda, apa yang lebih penting untuk diutamakan bagi anda...

Kesimpulan bagi entri ini, (tak perlulah saya simpulkan tentang shopping audrey bras), 
kita perlu ingat, sebagai ibubapa (saya insyaAllah ya, bakal... )
Kita hanya ada SATU PELUANG untuk melihat anak-anak membesar dan mendidik mereka, masa tidak akan berpatah balik, 
jika baik dan elok corak yang kita 'lukis', maka Alhamdulillah, menjadilah mereka, 
jika tidak, subhanallah...minta jauh...

ingat, anda yang mencorakkan kehidupan anak-anak anda disamping diri mereka sendiri..mereka ibarat kain putih pada asalnya...yang bersih dan suci...

wallahua'lam... ('',)



p/s: kenapa tinggi sanggul! huh! kene potong rambut ni! mane nak cari kedai gunting rambut perempuan bertudung ni!!!

5 comments:

lynntaib said...

huit, gambo bra pun ade keee.. ahaha..
btw, audrey pny bra mmg tahan. aku ada 2 brand audrey. tp lg suka triumph walaupun warna tak menarik langsung. ahaha..

waahh.. syok nye dah ade kereta.. tahniah2..kete kancil eyh. mesti stereng berat sikit kan. mmg bermuscle lah lengan. *pengalaman bawak kancil 4thn huhu*

weh, hang ada amek upah lg tak alter tudung awning tu? tp aku bukn nak alter awning, nak kecikkan sikit tudung, besor benor huhu.. blh ke dia potong sikit tudung tu eyh? nanti aku kasila tudung lain untuk buat contoh.. buleh ke?

Noor Nabila Jasni Teoh said...

huhu..comey tak? hahaa..budak kecik punye berani la letak, akak2 punye sensoreeeddd! hahaa..hehee..triumph xmampu lagi nak beli! tunggu nanti ye! haha..kene try gak nih..tp bhya kalo try, kang terlekat payah plak~ haaa..hehee...

tq! kancil je~ hehehe..setakat ni xbermuscle lagi..coz balik and gi sek je..haha..

owh, xbuat dah la..bleh je tukar size tudung tu...ko g je lah kat mkcik tu..kat area masjid jamek tu je...dekat ngan kedai blouse yg aq prnh explain kat ko tu...eheee

unmatched fingers said...

dkt PKNS byk kdai gunting rambut perempuan bertudung. PAS pon ade jgk,

lynntaib said...

weh, kalau beli triumph kt kedai2 tu aku pun tak mampu. aku beli kat warehouse sale je.. tp thn ni takde plak. hampes betul, penat aku tunggu. selalu awal2 tahun mesti g serbu.

ooo.. kat situ eyhh.. ala dah jarang la g ngukur jalan kat sana.. huhu takpe2, btw, thanx! =)

Noor Nabila Jasni Teoh said...

unmatched fingers: tmpat biase tu pkns and pas..tp x jumpa pun~ pernah pergi satu kat area pkns belakang bata tu, tp dah xde rasanay skang. takda tmpt tertutup untuk perempuan bertudung dah rasanya~ baru2 ni dah usha time cuti sekolah~

lynn: huhu...kite tunggu je kat email pasal2 sale yang menarik ye! hehee..selamat shopping at anakku warehouse!